Aromatherapie

Aromatherapie is een holistische behandelwijze met gebruikmaking van geuren, dit zijn pure essentiële oliën van planten die gewaardeerd worden om hun geneeskrachtige eigenschappen. Een behandeling houdt in dat men deze oliën op het lichaam aanbrengt om de lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid te bevorderen. Essentiële oliën zijn belangrijke gereedschappen van de aromatherapeut. De oliën die aan de planten worden onttrokken kunnen worden gebruikt om alle functies van het lichaam, geestelijke stoornissen en emotionele onevenwichtigheid te behandelen.

Essentiële olie

Er zijn veel manieren om essentiële oliën te gebruiken. Massage is de meest doeltreffende manier om de oliën in het lichaam te brengen. Massage verhoogt ook de genezende werking van aromatherapie. De geneeskrachtige eigenschappen van de oliën en de koesterende kracht van de aanraking vormen een goede combinatie voor effectieve, genezende behandeling. Massage kan ontspannen of energie geven, het zenuwstelsel kan erdoor tot rust gebracht worden, het bloedvaten en lymfvatenstelsel kunnen erdoor gestimuleerd worden, waardoor het lichaam lichamelijk en geestelijk functioneren verbeterd wordt.

Hoe werkt aromatherapie?

Essentiële oliën dringen in het lichaam binnen door ze in te ademen of doordat ze worden opgenomen door de porien van de huid. Ze beiinvloeden het gestel op 3 manieren:
Farmacologisch : De chemische bestanddelen van de oliën worden in de in de bloedstroom naar alle gebieden van het lichaam gebracht, waar ze met de chemische eigenschappen van het lichaam een verandering teweegbrengen op een manier die men met geneesmiddelen kan vergelijken.
Fysiologisch : Bepaalde oliën hebben ook een voorkeur voor bepaalde gebieden van het lichaam en hun eigenschappen hebben een evenwicht brengende, kalmerende of opwekkende uitwerking.
Psychologisch : Wanneer men de geuren heeft ingeademd, worden de aromatische signalen naar het limbisch systeem van de hersenen gestuurd, waar ze een directe werking uitoefenden op de gemoedstoestand en de emoties.

Na een aantal uren verlaten de oliën het lichaam. De meeste via de uitademing, andere worden afgevoerd via de urine, de ontlasting en door transpiratie.

Hoe voelt het

Afhankelijk van de keuze van de oliën en de behandelingsmethode, brengt aromatherapie allerlei reacties teweeg maar een behandeling dient altijd aangenaam, plezierig en ontspannend te zijn.

Welke klachten worden ermee behandeld?

Aromatherapie werkt eerder op de persoon als geheel dan op een bepaalde klacht. Men heeft aangetoond dat aromatherapie bijzonder geschikt is voor klachten die samenhangen met stress, spierpijn en reuma, spijsvertering, menstruatie of menopauze, angst, slapeloosheid en depressiviteit bij zowel volwassenen als kinderen.

Aromatherapie is een van de prettigste wegen naar gezondheid en welzijn.